Suomen maakunnat: Uusimaa

Suomen ehdottomasti suosituin ja asutuin maakunta on Uudenmaan maakunta. Uusimaa sijaitsee kaikista eteläisimmässä Suomessa ja sisältää rajojensa sisällä Helsingin, Vantaan ja Espoon muodostaman metropolialueen. Mutta mitä muita kuntia Uudenmaan maakunta sisältää, ja miten tästä Suomen suosituimmasta maakunnasta muodostui sellainen maakunta kuin se nykyään on? Lue lisää tästä artikkelista.

Uudenmaan maakunnan historia

Uusimaa on nimestään huolimatta ollut asuttua seutua jo tuhansien vuosien ajan. Historiankirjoissa Uusimaa on mainittu ensimmäisen kerran 1300-luvulla, kun se oli oma maakuntansa Ruotsin hallinnon alaisuudessa. Uusimaa ei kuitenkaan ole aina ollut suosittu asuinalue, sillä Turun ympäristö oli pitkään Suomen maan ainoa elinvoimainen kaupunki. Helsingin kaupungin kasvukehitys alkoi vasta 1800-luvulla, kun Suomenlinna rakennettiin aiemmalla vuosisadalla ja Helsingistä tehtiin pääkaupunki.

Kun 1600-luvulla sen aikaisten sotatoimien ja hallintojärjestelmien takia Suomeen perustettiin läänilaitos, tuli Uudestamaasta maaherrakunta yhdessä Hämeen kanssa. Ensimmäinen Uudenmaan maaherra oli Arvid Göransson Horn af Kanckas. Omaksi alueekseen Uusimaa terävöitettiin vuonna 1831, ja pitkälti yli sata vuotta myöhemmin, vuonna 1997 tehtiin uusi muutos. Läänien lakkauttamisen johdosta Uusimaa jaettiin kahtia Uudenmaan maakuntaan ja Itä-Uudenmaan maakuntaan. Erottelu kuitenkin peruttiin vuonna 2011 ja ne liitettiin taas yhdeksi Uudenmaan maakunnaksi.

Uudenmaan maakunnan nykytila

Uudenmaan maakunnan sisällä asuu yli miljoona ihmistä: kesäkuussa 2019 mitattu tarkka lukema on 1 681 280 henkilöä. Uusimaa on Suomen suosituin maakunta, ja yli 30 % suomalaisista asuukin Uudellamaalla. Uusimaa käsittää nykyään neljä eri seutukuntaa. Seutukuntien sisällä on yhteensä 26 eri kuntaa ja kaupunkia.

Uusimaa on vetovoimainen maakunta, ja suurin osa ulkomailta Suomeen muuttavista valitsee asuinpaikakseen Uudenmaan. Ruotsia puhuu Uudellamaalla äidinkielenään yli 10 % väestöstä. Myös muun muassa virolaisten, venäläisten ja somalien määrä on kasvanut Uudellamaalla.

Uusimaa on väestöntiheyden ja suosituimman maakunnan position takia panostanut julkiseen liikenteeseen ja palvelujen saantiin. Helsingistä lähtee raideyhteyksiä liki jokaiseen kolkkaan Suomessa, samoin bussiyhteyksiä. Helsinki-Vantaan lentokenttä on yksi pohjoismaiden moderneimpia ja nopeimpia yhteyksiä Aasiaan. Uudenmaan maakunnassa on myös Suomen suurin ja tihein maantieverkosto, joka kattaa yhteensä liki 10 000 kilometriä teitä.

Related Posts

About The Author