Suomen maakunnat: Pirkanmaa

Suomen pääkaupungin Helsingin ja sitä ympäröivän Espoon ja Vantaan metropolialueen johdosta Uusimaa on Suomen suurin maakunta monellakin mittarilla. Kuitenkin heti Uudenmaan jälkeen suurin maakunta asukaslukua katsottaessa on Pirkanmaa. Pirkanmaan alueella asuu yli puoli miljoonaa ihmistä, mikä tarkoittaa liki kymmentä prosenttia koko maan väestöstä. Mutta miten Pirkanmaan maakunnasta tuli Pirkanmaan maakunta ja mikä on sen nykytila? Lue vastaukset näihin kysymyksiin tästä artikkelista.

Pirkanmaan historia

Pirkanmaa on historian mittakaavalla tuore maakunta, sillä se on laskettu omaksi maakunnakseen vasta 1950-luvulta alkaen. Sitä ennen Pirkanmaan juuret ovat olleet pääosin Satakunnassa. Nykyisen Pirkanmaan alue on vanha Ylä-Satakunnan alue, mutta Pirkanmaan osia on kuulunut myös Hämeeseen ja Ala-Satakuntaan.

Jo vuosisatojen ajan Pirkanmaan ja Satakunnan asutus on painottunut Tampereen alueelle. Tampere on teollistumisestaan asti ollut kasvava kaupunki. Ennen Tampereen perustamista vuonna 1779 asutuksen painopiste oli vahvasti Porin ja Hämeenlinnan alueen sisällä.

Suomen sotien aikaan Tampere, Pirkanmaan sydän, kärsi niin sisällissotien kuin maailmansotien aiheuttamaa vahinkoa muun muassa pommitusten muodossa. Kun Pirkanmaa nimettiin maakunnaksi vuonna 1956, sen nimi oli virallisen nimen Pirkanmaan maakuntaliiton lisäksi Tammermaa. Tammermaa sai nimityksensä luonnollisesti Tampereesta. Tammermaa-nimi kuitenkin hiipui pikkuhiljaa pois ja jäi oikeastaan vain yritysten ja yhdistysten nimiin. Pirkanmaan alueella oli 2000-luvulle mennessä lukuisia eri kaupunkeja. Esimerkiksi Nokian, Vammalan ja Ikaalisten kauppalat saivat kaupunki-nimityksen 1960-luvun aikana.

Pirkanmaan nykytila

Pirkanmaalla asuu yli puoli miljoonaa henkeä. Tarkka luku oli vuosien 2018 ja 2019 vaihteessa 515 095 henkilöä. Määrä on ollut kasvussa 1970-luvulta alkaen kasvun hiipuessa välillä ja välillä sen kasvaessa. Kansainvälisyys on ollut myös nousussa erityisesti Tampereen alueella, sillä Pirkanmaan asukkaiden äidinkielenä jo melkein prosentilla on venäjä.

Nykyään Pirkanmaa on elinvoimainen oma maakuntansa, jonka keskuksena toimii Tampere. Tampereen lisäksi muita isoja kaupunkeja ja kuntia alueella ovat Pirkkala ja Sastamala. Pirkkalan kaupungin mukaan Pirkanmaa on nimettykin, sillä Pirkkala on käsittänyt yhden suurimmista alueista Pirkanmaan maakunnan alueella. Pirkanmaalla toimiva Pirkanmaan liitto pyrkii aktiivisesti kehittämään aluetta ja hoitaa Pirkanmaan maakunnallista kaavoitusta.

Related Posts

About The Author