Suomen maakunnat: Lappi

Suomessa on monta eri maakuntaa, mutta mikä onkaan niistä pohjoisin? Aivan niin – Lapin maakunta. Moni tuntee Lapin kauniista maisemista ja siitä, että lunta löytyy Lapista varmasti talven aikaan. Suomen pohjoisin maakunta pitää sisällään paljon mielenkiintoista miljöötä, mutta millainen historia Lapilla on? Miten Lapin maakunnasta tuli sellainen, mikä se on nykyään? Lue lisää tästä artikkelista.

Lapin maakunta: historia

Lapin alueen ja sitä myötä maakunnan historia juontaa juurensa monien tuhansien vuosien päähän – tarkemmin sanottuna 9000 vuoden päähän nykypäivästä. Kaikista vanhimmat asumisen merkit ajoittuvat Lapissa Inarin alueelle juuri tuohon aikaan. Utsjoella asumisen jäljet ovat tuhat vuotta nuoremmat. Kivikautta kohti tultaessa Lapissa oli jo aikaan suhteutettuna runsaasti vakituista asumusta ja Lapista on löytynyt paljon erilaisia rautakaudelta säilyneitä esineitä.

Keskiajalla, eli noin 1500-luvulla, Lappia asutti jo monta tuhatta ihmistä. Lappi oli kolmen eri valtakunnan hallitsema alue: Norjan, Ruotsin ja Venäjän. Ensimmäinen kaupunki Lappiin perustettiin vuonna 1621 ja se sain nimekseen Tornio. Tähän asti rajat olivat olleet aiemmin mainittujen kolmen maan välillä häilyvät, mutta vuonna 1809, kun Venäjä otti Suomen oman valtansa alle, piirrettiin läntinen raja Tornionjoen kohdalle.

Lapin nykypäivänäkin tärkeät elinkeinot olivat asukkaiden pääelinkeinot 1800-luvulla. Näitä elinkeinoja olivat esimerkiksi poronhoito, maatalous sekä metsätalous. Elinkeinojen kasvun myötä Lappiin rakennettiin maanteitä sekä rautatie, joiden avulla tavaraa oli helppo kuljettaa etelään.

Lapin maakunta: nykyinen tila

Nykyinen Lapin maakunta on perustettu vasta vuonna 1995, kun maakuntajakoja alettiin toteuttaa. Lappi on monella tapaa erityinen maakunta Suomessa: se on kaikista suurin maakunta Suomessa pinta-alaa katsottaessa, mutta samalla se on kaikista harvimmin asuttu maakunta. Asukkaita Lapin maakunnassa on liki 200 000 henkeä. Lapissa asuu Suomen ainoa alkuperäiskansa saamelaiset, vaikkakin saamelaiset kuuluvat nykyisin vähemmistöön Lapissa ja koko Suomessa ylipäänsä.

Matkailu ja turismi on muodostunut uudeksi tärkeäksi elinkeinoiksi Lappiin erityisesti viime vuosikymmenten aikana. Lapin karu, mutta kaunis luonto sekä talven puhtaat lumet vetävät niin kotimaisia kuin ulkomaalaisia matkailijoita vuokramökeille ja hiihtokeskuksiin. Monia suomalaisia yllättääkin nähdä, miten kansainvälinen paikka Lappi on etenkin joulun aikaan.

Related Posts

About The Author