Suomen maakunnat: Ahvenanmaa

Mikä onkaan Suomen kaikista historiarikkain ja kiistellyin alue? No Ahvenanmaa tietenkin! Ahvenanmaan alue on sekä saari että maakunta Suomessa. Erityislaatuisen miljöönsä lisäksi Ahvenanmaa on erikoinen myös siksi, että sillä on Suomen hallinnossa autonominen asema. Se on myös kaikista pienin maakunta Suomessa. Mutta miten Ahvenanmaan maakunta päätyi Suomen ainoaksi autonomiseksi maakunnaksi ja mikä on Ahvenanmaan maakunnan tilanne tällä hetkellä? Lue lisää tästä artikkelista.

Ahvenanmaan maakunta: historia

Ahvenanmaan alue on ollut olemassa jo kymmenen tuhatta vuotta ja ensimmäiset asukkaansa se sai kivikaudella. Vuosien saatossa Ahvenanmaan maakunta autioitui, mutta 1100-luvulla suomalaiset alkoivat jälleen asuttaa Ahvenanmaata itselleen. Myös ruotsalaisia alkoi hiljalleen muuttaa Ahvenanmaalle, ja vahvemmasta asutuskulttuurista johtuen ruotsalaiset asukkaat alkoivat hallita aluetta enemmän.

Ahvenanmaa on keskiajalta lähtien kuulunut Suomelle. Noin 500-luvun puolivälissä prinssi Juhana sai omakseen Suomen maakunnan, jonka osa Ahvenanmaa oli. Aina Suomen itsenäistymiseen asti Ahvenanmaa on selkeästi kuulunut Suomen alueeseen, ja niin myös Suomen itsenäistyttyä se päätettiin jättää Suomen hallinnon alaisuuteen. Ahvenanmaan maakunta onkin yksi Suomen vanhimmista maakunnista, sillä se on perustettu vuonna 1922. Itsehallinnon eli autonomian Ahvenanmaan maakunta sai vuonna 1920.

Ahvenanmaan maakunta: nykytila

Ahvenanmaan maakunta on nykyään kiinteä ja tärkeä osa Suomea. Sen väestöstä kuitenkin vain viisi prosenttia on suomea äidinkielenään puhuvia, kun taas ruotsin äidinkielekseen lukevia on jopa 88 prosenttia Ahvenanmaan maakunnan väestöstä. Muita vieraskieliä puhuvia on Ahvenanmaan maakunnassa yllättävän paljon, sillä muunkielisiä löytyy yli 7 prosenttia.

Ahvenanmaan maakunnassa asuu liki 30 000 henkeä, eli se on Suomen pienin maakunta väkiluvulla mitattuna. Ahvenanmaan maakunta on kuitenkin Suomen vauraimpia alueita, ja Ahvenanmaan maakunnassa on yksi Suomen parhaimmista elintasoista. Ahvenanmaalla asuvat henkilöt ovat työllistyneet pääasiassa palveluiden saralla ja matkailussa. Ahvenanmaan yksi tärkeimpiä elinkeinoja on matkailun ja turismin lisäksi merenkulku. Merenkulun osuus Ahvenanmaan maakunnan BKT:stä eli bruttokansantuotteesta on noin 30 %.

Ahvenanmaan maakunta on pienin maakunta myös pinta-alallisesti, vaikka siihen kuuluukin tuhansia eri saaria. Ainoa kaupunki on Maarianhamina. Ahvenanmaan maakunnassa on runsaasti eläimistöä ja kasvillisuutta, jota ei tavata Manner-Suomessa.

Related Posts

About The Author